Daleč od Ljubljane …

11.03.2012

Med študijem sem živela v Ljubljani in uživala vse študentske radosti, ki jih mesto nudi. Pa ne govorimo samo o zabavah, pač pa tudi o strokovnih predavanjih, gledališčih, … Potem sem šla nazaj v Maribor, delno zato, ker sem dobila službo tam (prošnje sem namreč pošiljala tako v Maribor kot v Ljubljano) delno, ker sem se želela vrniti, ker je moja družina in večina prijateljev vendarle na Štajerskem koncu.

A čeprav je Maribor drugo največje slovensko mesto, se včasih človek počuti oddaljen od civilizacije. Naprem trem ljubljanskim imamo tukaj le eno gledališče, pa še v tem se v predstavah ves čas ponavljajo isti ljudje, pogosto neprimerni za vloge, ki jih igrajo, in tudi spored je bistveno manj zanimiv kot v Ljubljani. Nočno življenje je zelo skromno, omejeno na peščico lokalov, pa še to moraš izbrati pravi dan, sicer je vse prazno.

Kar je zame najbolj moteče pa so zelo omejene možnosti izobraževanja. Maribor sicer ima svojo univerzo, a recimo nima doktorskega študija psihologije. To pomeni, da bi se morala na študij voziti v Ljubljano. Kar za nekoga iz MB pomeni bistveno višje stroške in veliko porabo časa v primerjavi z nekom iz Ljubljane. Samo bencin bi stal vsaj 100 eur mesečno (to je 1000 eur letno), da ne govorimo o tem, da bi bilo treba še eno noč prespati v Ljubljani. Potem bi verjetno morala v petek bolj zgodaj iz službe – in posledično ostale dni delati dlje. Tak sistem sem preizkušala lani, takrat s predavanji v torek. Ker so se predavanja začela ob 13.00, sem iz službe morala ob 11.00. Nekdo iz Lj je recimo šel iz službe šele ob 12.30. To pa je kar bistvena razlika. Ker so se predavanja končevala okrog 18. ure, sem domov prihajala okrog osme. Ne samo doktorski študij, tudi vsa izobraževanja za različne psihoterapevtske smeri so v Ljubljani. In vsaka takšna stvar terja ogromno energije, ker v službi je pač potrebno oddelati določeno število ur.

In v tej nedostopnosti izobraževanj (ali vsaj bistvenem otežkočenju) vidim problem življenja izven Ljubljane. Ker dejansko je vložek energije in denarja za vse “okoličane” bistveno višji.

 • Share/Bookmark

Zapisano pod: miks, vsakdanjik. .3 komentarjev Komentirajte

 • 1. aitiolog  |  13.03.2012 00:10

  Svet je vse bolj povezan: prometna infrastruktura omogoča hitro premagovanje razdalj, informacijska tehnologija zmanjšuje potrebo po spreminjanju fizične lokacije. Kljub vsemu temu napredku, pa se (hočeš ali nočeš) določene stvari ne spremenijo. Izobraževalni, kulturni, intelektualni in ekonomski presežki so medsebojno odvisni in se tako koncentrirajo v večjih središčih. Tako bo Maribor bolj pester kot Lenart, Ljubljana bolj bogata kot Maribor, in večje zahodne “prestolnice” (Berlin, Pariz, London, New York) vedno korak ali dva pred ostalim svetom. Vsaj kar se tiče tvorjenja brezčasnih presežkov. Slika pa je verjetno kar obrnjena, če pogledaš s stališča uživanja posameznika v mirnem, družinskem, varnem, zdravem okolju. Otroci New Yorka se ne morejo s svojimi vrstniki brezskrbno potepati do večera v naravi po okoliških travnikih in gozdovih.

  Kot si že sama nekako ugotovila, je sama lokacija pomemben dejavnik pri udejstvovanju posameznika. Na vseh področjih življenja se je potrebno odločati in sprejeti prednosti in slabosti teh odločitev. Vedno znova tehtamo in iščemo pravo razmerje med odločitvami, ki nikoli niso prave niti napačne: živeti v univerzitetnem središču ali na periferiji, maksimalno izkoristiti in izklesati svoj kreativni in intelektualni potencial ali se odzvati biološki potrebi po potomstvu, uspešno spopadati se s pestrimi kariernimi izzivi ali iskati izzive na zasebnem/družinskem področju, delati ali uživati, biti izpopolnjen ali biti srečen…

  Ni pravilnih ali napačnih odločitev. Živiš pa življenje, kakršnega si sam izbereš.

 • 2. Katja  |  18.09.2012 13:04

  Maribor ima eno veliko prednost in to je bližina Graza. Če bi jaz še enkrat izbirala, ne bi več zgubljala časa na podiplomskem študiju psihologije v Ljubljani. Samo denar tja nosiš, ne dobiš pa novega znanja. Če te zanima bolj terapevtska smer si poglej tole, če obvladaš vsaj malo nemško http://www.nlpzentrum.at/kgp/index.html.

 • 3. tisa  |  18.11.2012 20:23

  Problem je, ker nemško obvladam res slabo (še v trgovinah se bolj ali manj ne morem nič dogovoriti), tako da je malo problem. No mogoče pa je to motivacija, da končno spravim svojo nemščino na nek soliden nivo :)

Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


 

Marec 2012
P T S Č P S N
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorije

174

Povezave

Arhiv