Stavka enkrat in nikoli več?

18.04.2012

Današnji stavki sem se pridružila kljub temu, da sem bila med nekje 5 % delavci na naši šoli, ki so glasovali proti stavki. V osnovi sem se želela pridružiti stavki, da bi podprla sodelavce in zaradi določenih (domnevno predlaganih) ukrepov vlade, ki naj bi se zgodili. Ko sem danes prebrala varčevalni načrt vlade na področju šolstva, se je izkazalo, da so ukrepi nekoliko drugačni kot je kazalo. In zakaj ne bom več stavkala?

1. Osem in pol ur dela, kolikor bi ga danes imela, je bistveno manj hudo kot 4 ure kreganja v zbornici. Že plačana ga težko prenašam, zastonj pa ga zagotovo ne nameravam.

2. Sindikalni zaupniki niso znali pojasniti, kakšni sploh bodo ukrepi vlade proti katerim protestiramo. Baje zato, ker g. Štrukelj na strani vlade ni našel dokumenta s predlaganimi ukrepi. (No jaz sem ga, torej ne more biti tako težko.) Posledično nismo mogli niti glasovati o tem, s katerimi ukrepi bi se bili pripravljeni strinjati in s katerimi ne.

3. Ves čas se govori o tem, kako sindikati s stavko želimo zavarovati socialno državo. A danes, vsaj pri nas, ni bilo govora o tem, kakšne pravice se odvzemajo družinam, pač pa zgolj o naših plačah ter normativih v šolstvu.

4. Sodelavke, ki so se odločile delati, so bile nadrte, kaj si pa mislijo. Pa čeprav so to počele v dobro otrok, ki pripravljajo svoje zaključne naloge in jim je resnično vsaka ura dragocena. Tudi sama sem bila nekaj dni nazaj, ko sem rekla, da en razgovor bi pa izpeljala. In ne samo to – nikjer se nismo napisali, da želimo stavkati, morali pa bi se kot grešni kozli posebej izpostavljati, če bi želeli delati.

Torej stavkala ne bom več. Ker imam občutek, da je ta stavka zaradi stavke in ne iz utemeljenih razlogov.

 • Share/Bookmark

Zapisano pod: miks. .



13 komentarjev Komentirajte

 • 1. NoMercy NoMercy  |  18.04.2012 22:26

  kaj pa, če jaz ne plačam davkov od katerih JS/JU “živite” — aja, takrat grem pa v arest :(
  Javne službe MORAJO delovati v delovnem času – štrajkate pa lahko kot zasebniki izven delovnega časa!!!
  Sindikati JS/JU so povsem zasebne združbe, ki NE SMEJO jebat uporabnikov javnish storitev!!!!
  Ali pa nam, uporabnikom javnih storitev dajte odvezo, da vas z DDV, prispevki … OBVEZNO!!!! plačujemo!

 • 2. tisa  |  18.04.2012 22:43

  @ NoMercy: si sploh prebral, kaj sem napisala? Ker občutek imam, da je tvoj odgovor tvoje splošno mnenje o stavki, ne pa odgovor na to, kar sem jaz napisala.

 • 3. andee andee  |  19.04.2012 04:07

  Tisa,
  hvala za tale zapis. Sam nisem v Sloveniji, vendar sem vesel takšnih vpogledov v dogajanje, še posebej, ker spremljam dogajanje in tudi sam nisem zagovornik stavke. Očitno so še ljudje v Sloveniji, ki so sposobni videti stanje države pred čisto osebnimi “plačnimi” ali političnimi interesi.

 • 4. Stric Marč  |  19.04.2012 08:55

  Še pri stavkah smo razdeljeni na leve in desne. Ko so štrajkali javni uslužbenci za čas Pahorja, je bil Janša poln razumevanja njihovih tegob. Sedaj so se navijači zamnejali. Jaz bi Janševe varčevalne ukrepe takoj podprl, če bi bili sprejeti v kontekstu celovitega programa, ki bi breme sanacije Slovenije poratzdelil pa vseh slojih in sektorjih. Predlagal bi tudi posojilo za državo z javnim vpogledom v seznam, da vidimo, kako konkretno ljubijo Slovenijo tisti, ki imajo denar vzunaj, ki selijo podjetja in jim država ne more predpisovati omejitev.

 • 5. oomoo oomoo  |  19.04.2012 10:23

  Pohvalno razmišljanje. Sam sem včeraj moral vzeti dopust, da sem lahko pazil na otroke. In tako kot praviš, vsem je šlo samo za plače in regres.

 • 6. fuga  |  19.04.2012 18:21

  Ja, tudi jaz sem bil proti. Izstopil iz sindikata, ker nas je gospod Štruklič prodal na eni izmed Pahorjevih razprodaj, sedaj pa se potegujemo za politični konstrukt, ki naj bi odnesel vlado, ki še sto dni nima za sabo. Pa pustimo to. Bilo je kar nekaj blefiranja, potvarjanja resnic in mahanja s tujim qu …. po koprivah.

 • 7. tisa  |  19.04.2012 18:27

  @ andee: Hvala.

  @ Stric Marč: Meni je vseeno kaj pravijo levi in kaj desni. Na refernedumu sem podprla ukrepe prejšnje vlade, bi tudi tiste ukrepe sedenje vlade, ki se mi zdijo smotrni (znižanje plač je med temi ukrepi).

  @ oomoo: Seveda, torej je zaradi naše stavke zastajalo delo tudi v zasebnem sektorju. In kot že napisano, če bi se s stavko dejansko borili za socialne pravice, bi se ji morda tudi naslednjič pridružila. Ampak normativi se, sploh v srednjih šolah, ne spreminjajo tako drastično, plače bo pa treba preživeti. Če bi delali v zasebnem sektorju in bi podjetju tako slabo šlo, bi se jim tudi plače znižale. Pač delamo za državo, ampak v tem trenutku državi gre slabo.

 • 8. grom  |  19.04.2012 18:41

  O normativih se pač niste pogovarjali, ker kot si sama ugotovila se za srednjo šolo bistveno ne spremenijo. Poveča se vam delovna obveza za eno uro (z 20 na 21) ostalo pa tako ali tako dobite v glavarini po številu dijakov. Ta pa se zaenkrat ne niža, lahko pa si prepričana, da če bi šli zdajšnji ukrepi, ki v glavnem “tepejo” vrtce in osnovne šole, gladko skozi, bi bil naslednji korak tudi nižanje glavarine za srednje šole. Zato verjamem, da ste se v glavnem pogovarjali o plačah, pri nas v osnovni šoli pa smo plače omenili le bežno, ubadali pa smo se predvsem s tem kdo vse bo višek zaradi ukrepov pri OŠ in vrtcih.

 • 9. tisa  |  19.04.2012 19:03

  @ grom: Nam so “glavarino” znižali že lani – imamo letos več otrok vpisanih kot lani, dobimo pa enako denarja. Pa je takrat g. Štrukelj bil lepo tiho. In kot sem že napisala, stavkala ne bom več, ker je v celi stavki na naši šoli bilo videti le borbo za lastne riti.

 • 10. franc  |  19.04.2012 20:20

  ce so ukrepi,naj bodo sorazmerni in bremena enakomerno porazdeljena.Kako to,da ukrepi nič ne prizadenejo občin?Zakaj ne poberejo davkov(s pomočjo ustreznih blagajn)Ne razumem vlade,da ne podpre n.pr.papirnice Radeče saj je to sicer uspešna firma.Kaj je z mehanizacijo gradbenih podjetij?V čigavi lasti je zdaj?Če so lastniki banke,naj najdejo delo za te stroje in delavce.Je pa res,da bi morala stavka bidi združena z delavci iz realnega sektorja.Včeraj so imeli sindikati javnega sektorja priliko,da pokažejo solidarnost z realnim sektorjem.Morali bi stopiti v bran njihovih pravic,saj so oni v veliko težjem položaju in se dobesedno borijo za delovna mesta.Samo skupaj bodo kaj dosegli.

 • 11. f  |  19.04.2012 20:28

  Pravilna končna ugotovitev: “ta stavka je zaradi stavke in ne iz UTEMELJENIH razlogov”.
  Jaz bi še dodal: “stavka ima cilj zaščite privilegijev privilegiranih struktur in rušenje vlade, pa tudi zadovoljitev kapric štrukla in semolića”.

 • 12. anka  |  19.04.2012 21:42

  jaz sem v javnem zavodu (delno pa na tržišču)in nismo stavkali. Dela imamo toliko (rok), da bi potem morali opaliti nedeljo ali soboto, da bi končali. Pa je prišla stranka iz gospodarstva in vprašala ali ne stavkate? Nadalje je povedal, da so jim v njihovi firmi brez debate zmanjšali plače za 20% in so srečni, da jih niso za 25, kot so obljubljali. In so tudi srečni, da ne gredo v stečaj.(zaenkrat). Če ni realizacije ni plače, pa se je.. če hočeš. Bilo me je kar sram, mi pa kot bubriki. Pa še oni nas napajajo. Folk sploh ne šteka. Jaz sem vedno delala v JU (sedaj tretja različna) in odkrito povem, da je v JU še veliko, veliko rezerv. Štrukelj je pa zoprn za popizdit. Tipičen sindikalist. Sitnoba.

 • 13. nataliee nataliee  |  19.04.2012 21:53

  Vse to se dogaja, zaradi požrešnosti.

  Prvi varčevalni ukrep bi moral biti o tem, da se uredi plača vsem.
  Kje je logika? Vzgojiteljica v vrtecu ima 1400€ nakazane plače, varuška slabih 800€ za ISTO delo. En primer v VELIKEM javnem sektorju.

  Že res šola in papir nekaj veljajo, ampak vseh teh nazivov je v vsaki službi postalo preveč. Denarja za te nazive pa ni. Je*** ga, glede na to, da smo v takih kriznih časih bi morali vsi stisniti zobe.

Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


 

April 2012
P T S Č P S N
« Mar   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorije

174

Povezave

Arhiv