Iskanje delavcev

16.09.2012

V zadnjem času se marsikje bere, piše o tem, kako težko je v teh časih najti službo. Vsi članki so z vidika iskalcev zaposlitve, ki so vsi po vrsti visoko usposobljeni in pripravljeni delati karkoli. Sama pa sem v preteklih dveh letih imela možnost spremljati tudi iskanje zaposlenih s strani delodajalcev. In to v javnem sektorju in zasebnem sektorju. In če vprašate kateregakoli delodajalca, vam bo povedal, da je kvalitetne delavce zelo težko najti.

V šoli se nam je recimo na nekatere razpise za učitelje javilo več kot 100 ljudi. Vsaj polovica teh ne zna napisati spodobnega CV-ja in prošnje za službo. Začne se že s tem, da ne znajo napisati glave v dopisu. Pošiljajo CV-je, ki so tako dolgi, da se jih ne da nikomur brati. Nekateri pošljejo prošnje na napačno šolo. Nekateri kličejo ravnatelja in mu želijo prebrati celo svojo prošnjo, ko pridejo na razgovor pa ne odprejo ust. Če je ravnatelj po več dneh razgovorov, pri čemer je govoril z vsaj petdesetimi kandidati, popolnoma obupan in zadovoljen samo z 2 kandidatoma, je čas da se vprašamo kje so zdaj vsi tisti čudoviti brezposleni posamezniki? A se res, preden so začeli pošiljati prošnje, niso niti naučili, kako se jih napiše? Zakaj ne dajejo nanjo za današnji čas nepogrešljivih kontaktnih podatkov kot sta email naslov in telefonska številka mobitela? Res pričakujejo da bodo na razgovor vabljeni po pošti?

Pa ni v zasebne sektorju nič boljše. Delavce zanima samo plača, vsi bi želeli takoj napredovati. Nadur ne bi delali. Ko jim delodajalec pošlje nalogo, ki jo mora opraviti, jih večina takoj odpade, saj napišejo, da tega pa ne znajo (čeprav gre za osnovno znanje, ki bi ga morali imeti za opravljanje dela).

Zato pravzaprav menim, da dober kader na tržišču že nekako najde delo. A dobrega kadra je pravzaprav bistveno manj kot si ljudje mislijo. Vsi mladi diplomiranci in maturanti se npr. pritožujejo, kako naj najdejo službo, ko pa nimajo in ne morejo imeti delovnih izkušenj. A ko rečem dijakom 3. letnika (ki bi se teoretnično lahko začeli že čez eno leto zaposlovati), da naj za pridobitev delavnih izkušenj delajo zastonj, se večini to zdi absurdno. A velik del ljudi, ki po končani šoli nimajo težave z zaposlitvijo, je največ delal prav zastonj, da bi si nabral izkušnje.

In kljub krizi, ki je in ki očitno časa še nekaj časa bo, verjemem, da ob pametnem izboru poklica ter pripripravljenosti delati, delovna mesta so.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: miks. .1 komentar Komentirajte

  • 1. Dajana Dajana  |  17.09.2012 19:33

    Se strinjam s tem! ;)

Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


 

September 2012
P T S Č P S N
« Apr   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorije

174

Povezave

Arhiv