Turisti v Ljubljani

24.06.2017

Precej zabavno se je v mesto, kjer si nekaj let živel, vrniti kot turist. Tak čisto pravi in najhujše sorte :) . Ki hodi v muzeje, slika promenade, išče najboljši sladoled in je zanič pico v centru, da lahko gleda Ljubljanico.

Ugotovili smo, da je Ljubljana skoraj tako fajn kot morje – ima promenado ob Ljubljanici, kjer prodajajo magnetke in helijeve balone. Ima množico sladoledarjev z zasoljenimi cenami in najbližja trgovina našemu stanovanju je bil tak skoraj čisto pravi mini market. Kjer ista prodajalka baše kruh in izdaja račune  in kjer imajo od zelenjave čebulo, pradižnik in dve papriki, ki sta že mimo svojih najboljših trenutkov.

Sicer pa me Ljubljana kot Mariborčanko neprijetno opozarja, da je mesto v katerem živim ostalo nekje zadaj v času in prostoru. Da živimo v relativni revščini, v mestu kjer je v centru natanko ena dobra gostilna (pogojno dve) in kjer so turisti skorajda veledogodek. Kjer ima župan za svoj največji dosežek pobratenje s Kitajci in to da bo končno prenovil Mariborski otok (dragi župan, kdaj ste bili nazadnje v Radljah ob Dravi, pojdite morda tja pogledati bazen). In medtem, ko v Ljubljani zapirajo ceste za promet (vem dragi prebivalci, da vam to ni všeč, a zame turista, je super), Maribor že desetletje gradi obvoznico proti Koroški. In ja po naši ljubi Dravi vozi ena ladjica natanko dvakrat dnevno in če je vsaj deset potnikov, medtem ko v Ljubljani vozi vsaj deset ladjic.

Zato je opomin na izgubljeno sedanjost mojega mesta toliko bolj boleč. Ljubljana seveda ni ne New York in ne London, niti Praga ne, a vendarle živi skupaj s svojimi prebivalci in turisti. Staro mestno jedro mrgoli od trgovinic in je uspelo preživeti odprtje nakupovalnih središč na obrobju. Mesto pa živi še dolgo v večer (nočno življenje smo izkušali zgolj v obliki nočnega dojenja :) ).

Kaj smo se naučili:

- Ljubljanica je bolj tako potok. (Mi le imamo Dravo, ki je velika reka ;) )

- Zvezdine tortice so še vedno nagravžno drage in ne tako zelo dobre kot bi človek glede na ceno pričakoval.

- Najboljšega sladoleda ne moremo oceniti, ker je bil otrok zadnje dni len in ni hotel v center ter smo na koncu kupili Planico.

- Našli smo ultimativne sanje vsakega triletnika (tudi Tivoli ni slab :) ).

- Prosimo za več previjalnic v lokalih in po (spletu okoliščin) morda tudi na upravni enoti.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: popotovanja. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


 

Junij 2017
P T S Č P S N
« Maj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorije

174

Povezave

Arhiv